Tampere on aina ollut kaupunki, jossa yhteistyö asetetaan etusijalle. Aseveliakseli kehitti kaupunkia kymmeniä vuosia, ja viime vuosikymmeninä yhteistyö on laajentunut parhaimmillaan koko valtuuston laajuiseksi. Näin kävi kahteen kertaan samana päivänä, kun maanantaina 21.10. esiteltiin ensin aamupäivällä koko valtuuston yhdessä hyväksymä talousarvioesitys vuodelle 2025. Myöhemmin samana iltana hyväksyttiin yksimielisenä jatko ratikan rakentamiselle. Suomessa ei ole toista kuntaa, jossa tällainen yhteistyö onnistuu.
Seutuyhteistyö on myös täysin ainutlaatuista Suomessa. Kaupunkiseutu, Business Tampere, ja joukkoliikenteen järjestäminen ovat tiiviin yhteistyön tuloksia, joita muualla kadehditaan ja yritetään kopioida.
Yhdessä tekeminen ei rajoitu pelkästään politiikkaan, vaan yhteistyö toimii luontevasti läpi kaupungin. Erityisesti se näkyy digitalisaation alalla. Edelliseen pormestariohjelmaan poliitikot ja virkamiehet laativat yhdessä yksimielisen ehdotuksen digitalisaatioagendasta, joka hyväksyttiin käytännössä sellaisenaan lopulliseen ohjelmaan. Nyt olemme syventäneet yhteistyötä luomalla kaikkien valtuustopuolueiden yhteistyöryhmän, joka luo epävirallisen mutta pysyvän rakenteen yhdessä tekemiselle. Tuon yhteistyön puitteissa laaditaan yhteiset tavoitteet sekä pormestariohjelmaan että kaupunkistrategiaan. Tämän tasoinen yhteistyö on ainutlaatuista jopa kansainvälisesti.
Yhdessä tekemistä voidaan kuitenkin edelleen parantaa. Työllisyyspalveluiden siirtyminen TE-toimistolta Tampereen järjestettäväksi edellyttää vahvaa yhteistyötä kaikkien alueen kuntien, hyvinvointialueen ja myös toisten työllisyysalueiden kanssa. Yhteisenä tavoitteena on löytää työtä sitä etsiville ja heijastevaikutuksina myös kuntien talous voittaa. Toisena esimerkkinä yhteistyö yliopiston kanssa on syventynyt jatkuvasti erityisesti vuonna 2020 solmitun yhteistyösopimuksen jälkeen. Mahdollisuuksia muun muassa tutkimuksen hyödyntämisessä kaupungin toiminnassa ja tutkimustulosten kaupallistamisessa löytyy edelleen. Myös vuoden 2025 startup-toiminnan kilpailutukset luovat edellytyksiä yhteistyön syventämiseen. Kolmas suuri mahdollisuus on yhteistyön syventäminen elinkeinoelämän kanssa. Kaupunki on tukenut tähänkin asti yrityksiä kansainvälistymisessä, mutta monissa tilanteissa juuri kaupunki on oikea taho avaamaan merkittäviä ovia. Tästä syystä kaupungin pitää olla aktiivisesti auttamassa paikallista elinkeinoelämää. Lisäksi yhdessä tekemisen mahdollisuuksia kolmannen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kanssa pitää kehittää jatkuvasti. Siihen työhön ovat tervetulleita kaikkien kaupunkilaisten parhaat ideat.
Tampereen seudulla on ainutlaatuinen yhdessä tekemisen kulttuuri. Pidetään siitä kiinni, ja parannetaan siellä missä voidaan. Tämä on supervoimamme, joka varmistaa Tampereen ja koko kaupunkiseudun positiivisen kehityksen myös tulevaisuudessa.